Lucian Blaga, Domnita Gherghinescu-Vania – Domnita Nebanuitelor Trepte (2)

Lucian Blaga, Domnița Gherghinescu-Vania – Domnița Nebănuitelor Trepte

4,00 lei

Corespondența poetului, purtată între 1941 si 1948 cu inspiratoarea simbolică a Nebanuitelor trepte, Domnita Gherghinescu-Vania. Simona Cioculescu, autoare a prefeței și a notelor, alege să vadă în acest epistolar marturia unei (presupuse!) iubiri platonice, țesute din nostalgii, din detalii care tradează, dincolo de cuvinte aparent univoce, sensul implicit al unor intenții sentimentale disimulate cu discreție.

Out of stock

Product Description

„Cuvântul iubire ca atare nu va fi pronunțat, revenind cercetătorului să conchidă asupra esenței sentimentului care l-a determinat pe poet să scrie un număr mai mare de scrisori (p. 91), față de cele primite (p. 56), iar pe Domnița să-l secondeze cu atâta fidelitate pe acele făgașe ce nu-i puteau fi proprii – lectura operelor filozofice ale înaltului ei prieten, supunerea la un ceremonial constrângător în care nu ramâneau aproape niciodată singuri împreună, nici chiar în actul intim al corespondenței intelectuale“ (p. 9) (Prefață de Simona Cioculescu)
„Pe cât de patetic este textul prefeței, pe atât de naturale, de autentice în simplitatea lor sunt scrisorile celor doi prieteni. Acestea păstrează tot timpul linia (clară, fără mari oscilații între puncte de minim și de maxim) a unei afecțiuni moderate (dar nu mai puțin profunde) și ar fi superfluu să căutam explicitul simplificator, anecdoticul fără nuanțe în inefabilul unui dialog.
De altfel, e greu de spus în ce măsura epistolarul Blaga-Domnița Gherghinescu-Vania constituie un document literar. Avem de-a face, mai degrabă, cu un „document“ sufletesc, cu o comunicare – în mod esențial simpatetică, despre care, în fond, nu se pot spune multe lucruri. Oficializată, ieșită din sfera intimității, a „tăcerii“ (în sens blagian), o corespondență de o asemenea factură devine mai puțin semnificativă. Și – adaug – explicațiile platonizante riscă să o trivializeze!… ” (Bianca Burța, Observator Cultural)

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Lucian Blaga, Domnița Gherghinescu-Vania – Domnița Nebănuitelor Trepte”