27
aug.

Vittorio Muscia – Eu, Arhimede. Codicele pierdut. Carte+CD

65,00 lei

Categorie:

Descriere

Conform specialiștilor, Codicele lui Arhimede a fost realizat la Constantinopol în jurul secolului al X-lea și cuprinde trei dintre tratatele fundamentale ale lui Arhimede: Metoda, Ostomachion și Despre corpurile plutitoare. Prețiosul manuscris pe foaie pergament, scos la licitație de către Casa Christie’s din New York, a fost cumpărat în 1998 pentru suma de două milioane de dolari. Documentarul care însoțește pe DVD acest volum, reconstruind istoria manuscrisului în palimpsest – datorită mărturiilor lui, printre alții, Antonino Zichichi, Nigel Wilson, William Noel, Abigail Quandt – pune în lumină modernitatea lui Arhimede, un revoluționar al gândirii matematice. Arhimede, vocea narativă a documentarului, povestește despre sine și orașul său natal, Siracuza, urmând firul roșu al incredibilei – și sub anumite aspecte, misterioasei – istorii a Codicelui pierdut.

Această carte conţine Documentarul Arhimede, scenariul şi regia de Vittorio Muscia, produs de Cinecittà 3 SRL, cu ajutorul Regione Sicilia, prin sprijinul PO-FESR 2007-2013, UE. Acest film a fost recunoscut ca „Operă de Interes Cultural Naţional” de către Ministerul Turismului, al Patrimoniului și al Acţiunilor Culturale din Italia.

Sunt numeroase modurile în care se poate povesti viaţa şi opera marilor personalităţi care, prin propria inteligenţă, au avut o contribuţie remarcabilă la istoria şi progresul omenirii. Cel ales de regizorul Vittorio Muscia mi se pare unul dintre cele mai potrivite pentru a face cunoscute viaţa şi invenţiile lui Arhimede, apelând nu la fantezie, ci la fapte reale, alese întocmai pentru a ţese trama povestirii. Documentarul începe cu povestea pe care siracuzanul Arhimede o deapănă despre el însuşi, de la momentul naşterii sale în Ortigia, în 287 î.Hr., la perioada studiilor – în parte făcute în Alexandria, în Egipt, capitala culturii mediteraneene în epoca elenistică – şi până la moartea sa, cauzată de un soldat roman, la vârsta de 75 de ani.
O poveste liniştită, plăcută şi cuceritoare în acelaşi timp, care capătă accente de thriller atunci când regizorul, folosindu-se şi de seducătoarea voce a naratorului, atrage spectatorul în întâmplările pline de aventuri şi emoţii ale Palimpsestului lui Arhimede. Documentarul beneficiază de mărturiile celor direct implicaţi în recuperarea manuscrisului, printre care se numără Francis Wahlgren, William Noel, Abigail Quandt, Nigel Wilson. O povestire care îl ia de mână pe spectator şi îl conduce printre locurile şi monumentele Siracuzei.
Sunt ferm convinsă de validitatea acestui documentar şi sper ca, datorită conţinutului didactic de o înaltă calitate, să poată fi fructificat de elevi, indiferent de tipul şcolii sau clasă.
Rosalba Panvini
Custode Bunuri culturale şi ambientale, Siracuza

Arhimede, vocea narativă a documentarului, povesteşte despre sine şi oraşul său natal, Siracuza, urmând firul roşu al incredibilei – şi sub anumite aspecte, misterioasei – istorii a Manuscrisului.
Conform specialiştilor, Manuscrisul a fost realizat la Constantinopol în jurul secolului al X-lea şi cuprinde trei dintre tratatele fundamentale ale lui Arhimede: Metoda, Ostomachion şi Despre corpurile plutitoare.
Preţiosul manuscris pe foaie pergament, scos la licitaţie de către Casa Christie’s din New York, a fost cumpărat în 1998 pentru suma de două milioane de dolari.
Documentarul, reconstruind istoria Manuscrisului în palimpsest – datorită mărturiilor lui, printre alţii, Antonino Zichichi, Nigel Wilson, William Noel, Abigail Quandt – pune în lumină modernitatea lui Arhimede, un revoluţionar al gândirii matematice.

Informații suplimentare

Anul apariției

Autor

Număr de pagini