Nu mai e nimeni în Piața Universității
de Traian Radu Ungureanu

100 lei

Proaspăt întors în țară, la începutul anului 1990, jurnalistul BBC, la acea dată, Traian Radu Ungureanu fotografiază tot: manifestații politice sau civice, spații publice, personalități sau persoane anonime de pe stradă. Totul este, mai ales în perspectivă, revelator, de la cum arăta Piața Unirii la interioarele Casei Poporului și la conferințele de presă ale politicienilor vremii.
Arhiva de peste 200 de fotografii a fost pierdută timp de peste douăzeci de ani, apoi aproape miraculos regăsită sub forma negativelor.
Explicate și puse în context, având în slujba imaginii condeiul redutabil al jurnalistului Traian Radu Ungureanu, aceste fotografii, adunate în volumul Nu mai e nimeni în Piața Universității, ne vorbesc azi despre kilometrul zero al democrației românești, anul 1990, cu proiectele, speranțele și evenimentele lui, ale căror efecte se resimt și azi în societatea noastră.
Livrare:

În stoc

Categorii: , ,

Nu mă îndoiesc că apariția volumului „Nu mai e nimeni în Piața Universității”, în atmosfera băltind de libertăți leneșe și dezamăgiri politice a prezentului, va funcționa nu doar ca o amintire nostalgică, ci și ca un semnal de alarmă – în care talentul literar al lui Traian Ungureanu răscolește adevărul istoric și îl actualizează.

Ana Blandiana

Un fel de superEKG – cu imagini și texte color – al unei inimi rănite și mai ales îndrăgostite de România.

Cristian Pătrășconiu

Privesc fotografiile din cartea aceasta cu un amestec de retrăire și netrăire, de vreme întoarsă, de parcă Noul Testament s-ar fi scris înaintea Vechiului Testament. Îmi amintesc de balconul Universității, ca de un munte al fericirilor.

Varujan Vosganian

Traian Ungureanu și-a complementat reportajele cu mii de fotografii, de-a lungul fastului și infectului, violentului și istericului, amestecatului și extraordinarului an ‘90. Le-a selectat și le-a comentat, cu înțelegere, ardoare și nostalgie.

Călin-Andrei Mihăilescu

Cartea, în care textul se înlănțuie cu imaginile, oferă o imagine caleidoscopică a unor vremuri și a unei lumi în mare parte uitate. Cu personaje în viață sau dispărute, cu anonimi intrați în greva foamei și nume devenite ulterior celebre.

Alexandru Lăzescu

DESPRE AUTOR:
Traian Ungureanu (n. 1 martie 1958). Ziarist și scriitor. Înainte de 1989, a publicat în Viața Studențească și Amfi­teatru, Viața Românească, România Literară și Caiete Criti­ce. După 1989, în Evenimentul Zilei, Cotidianul, Adevărul, Gazeta Sporturilor, Prosport, România Liberă, Secolul XX, Idei în Dialog și Revista 22.

A debutat în volum la Editura Humanitas cu Manifestul fotbalist (2004). Au urmat Războiul timpurilor (2006), Teh­nica neputinței la români (2006), Despre Securitate (2007), Eroi și jocuri populare (2007), Olimpia în exil (2008), Înco­tro duce istoria României (2008) și Proștii Europei (2017).

În 2019, a publicat, împreună cu Emanuel Tânjală, albumul Adevărul lumilor stinse, la Editura Baroque Books & Arts.

Între 1988 și 2023 a făcut jurnalism radio la BBC World Service și Radio Europa Liberă.

Între 2009 și 2019 a fost deputat în Parlamentul European.

Anul apariției 2024
Autor Traian Radu Ungureanu
Format 230 x 260 mm
Nr. pag. 292
ISBN 978-973-167-690-6