14
iul.

Cosmin Perţa – Radu G. Ţeposu, rafinament şi intuiţie

6,00 lei

Cartea despre Radu G. Ţeposu scrisă de Cosmin Perţa este o admirabilă analiză empatică şi un omagiu adus prieteniei şi afinităţilor literare dintre generaţii diferite.

Descriere

Citind analiza lui Perţa, observăm cum criticii din trecutul recent (a căror dorinţă a funcţionat la fel, organizând în mod asemănător scriitura) şi-au pierdut siguranţa cartografierii şi apar acum mai degrabă traversaţi de istorii şi temporalităţi, schimbări şi decizii faţă de care ştiu/au ştiut cu greu cum să reacţioneze. Într-un asemenea context, poziţia lui Ţeposu expune o diferenţă ce rămîne în continuare de analizat, o diferenţă care ne interpelează. Avem două opţiuni: de a contribui la procesul de uitare (prin a solidifica etichetele în care Ţeposu a fost şi rămâne prins) sau de a îl readuce în atenţie cu tot ceea ce înseamnă acest gest: a regândi un întreg eşafodaj al criticii, arsenalul său de principii naturalizate etc. Nicolae Manolescu observa în anii 80 caracterul „periculos” al scriiturii lui Ţeposu. În cartea sa, Cosmin Perţa observă, cu o anumită melancolie, că peisajul nostru critic a ştiut să reziste la acest pericol. Însă gestul său de-acum de a publica această carte îşi asumă şi conţine puterea unei (noi) responsabilizări.

Horea Poenar

 

Înzestrat cu un talent plural – manifestat în poezie, în proză şi în eseul de factură monografică –, Cosmin Perţa, ajuns la deplină tinereţe creatoare, alege să aducă în faţa cititorului silueta unui critic de marcă, rafinament şi profunzime intuitivă, rămas pururea tânăr. În maniera succintă, alertă şi acută a micromonografiilor critice cultivate de braşoveni, el pune inspirat în abis destinul scriitorului tânăr, chestionând virtuţile crochiului literar pe are tinereţea îl încropeşte cu inspiraţia ei impetuoasă. Cartea despre Radu G. Ţeposu scrisă de Cosmin Perţa este o admirabilă analiză empatică şi un omagiu adus prieteniei şi afinităţilor literare dintre generaţii diferite.

Ovidiu Pecican

Informații suplimentare

Autor