14
iul.

Exilul ca mod de existenţă. Andrei Codrescu în spaţiul textual al dezrădăcinării
de Oana Strugaru

26,00 lei

Oana Strugaru încearcă să desluşească o parte din substanţa operei unui autor complex, celebru în America şi mai puţin cunoscut în ţara sa de origine.

Descriere

Oana Strugaru atinge aproape imposibilul: m-a făcut să uit cine este subiectul reflecţiilor despre exil. Chiar şi când mi-a trecut prin minte că scrierile mele au fost folosite pentru exemplificare, am rămas atent precum pacientul din „Lecţia de Anatomie” de Rembrandt. M-a interesat mai mult demonstraţia decât dezmembrarea propriului corp. Strugaru este un critic strălucit: când în cele din urmă m-a redat corpului meu, nici nu mi-am amintit de anestezic. Nu cred că am murit, iar asta îi demonstrează extraordinara pricepere.

Andrei Codrescu

Oana Strugaru încearcă să desluşească o parte din substanţa operei unui autor complex, celebru în America şi mai puţin cunoscut în ţara sa de origine. Proiectul ei este unul foarte ambiţios, abordarea propusă este puternic teoretică şi teoretizantă, autoarea apelând masiv, în înţelegerea conceptelor de exil şi identitate, la teoriile postmoderne şi poststructuraliste. Autoarea are meritul de a utiliza aceste teorii ca un autentic insider.

Andrei Bodiu

„Exilul” devine nu doar o preocupare livrescă şi abstractă, ci ajunge să pună în legătură chestiuni dintre cele mai fierbinţi cu care se confruntă societatea: pe de o parte, memoria unui exil generat de opresiunea regimului comunist, deja-manifestarea unui viitor în care conştiinţa de sine şi conştiinţa colectivă sunt complet transformate prin presiunile, simultane dar de sens contrar, ale unor masive procese de i-migraţie şi de e-migraţie.

Caius Dobrescu

Cercetarea Oanei Strugaru are o conduită […] admirabilă, o supleţe conceptuală eficace şi un simţ stilistic aparte al preciziei şi nuanţei. Tema pe care şi-a propus-o e explorată cu scrupul conceptual, cu fineţe analitică şi cu tupeu interpretativ.

Al. Cistelecan

Informații suplimentare

Autor