03
iul.

Cărţi la alegere. Vol. 2 : Proză, eseu, critică şi istorie literară
de Ion Pop

70,00 lei

Această a doua culegere de „cronici”, selectate de pe parcursul ultimelor două decenii, apare după volumul tipărit în 2020, dedicat poeţilor şi poeziei.”  Ion Pop

 

Descriere

Descrierea cărții:

 

Această a doua culegere de „cronici”, selectate de pe parcursul ultimelor două decenii, apare după volumul tipărit în 2020, dedicat „poeţilor şi poeziei”. În Argument-ul inaugural, notam că, prin forţa lucrurilor, este vorba despre nişte lecturi fragmentare, ocazionate aleatoriu de ritmul ieşirii în vitrine al cărţilor – de data asta, al unor titluri sugerând reflecţii şi mărturii de epocă, glose la volume de proză ori de critică şi istorie literară. Se va remarca uşor că în foarte aproximativa articulare tematică a sumarului apar oarecum privilegiate scrierile cu „calitate de martori”: documente, corespondenţă, evocări, reflecţii de natura angajamentului civic, meditaţii pe teme culturale. Nu e tocmai întâmplător: nu sunt încă, din fericire, foarte puţini scriitorii care, atenţi la ritmurile adesea capricioase de dezvoltare a societăţii şi culturii noastre actuale, au ţinut să se exprime în „for”, întorşi spre mersul istoriei şi către evenimentele din spaţiul creator imediat, intrând în dialog, uneori în tensiune, cu fapte şi figuri ale trecutului supuse unor noi lecturi şi interpretări. Sunt chiar convins că, la această oră, asemenea reflecţii analitice asumate responsabil şi pe un fundament etic solid sunt dintre cele mai necesare: lumea noastră are şi încă va mai avea nevoie de limpeziri privind propria aşezare (bună sau discutabilă) în contextele tot mai complexe, de ordin social, cultural, spiritual, ale orei.”

Ion Pop

 

Despre autor:

 

Ion Pop (n. 1 iulie 1941, Mireșu Mare, jud. Maramureș) este poet, critic și istoric literar, traducător. A fost profesor la Facultatea de Litere a Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca (1964-2007). A condus, ca redactor-șef și director, revista studențească „Echinox” (1969-1983). Membru corespondent al Academiei Române. Distins cu Premii ale Uniunii Scriitorilor din România pe anii 1973, 1979, 1985, 2001 și cu Premiul Național al Uniunii Scriitorilor din România (2012).

 

Informații suplimentare

Detalii

Categorie: carte

Titlu: Cărți la alegere

Subtitlu: Vol. II – Proză, eseu, critică și istorie literară

An apariție: 2023

Ediție: I

Tip ediție: broșată

Pagini: 656

Format: 14 x 24 cm

ISBN: 978-973-167-651-7

Domeniu: Critică literară

Autor: Ion Pop