06
feb.

Institutio logices
de Dimitrie Cantemir

97,00 lei

Manuscris copiat (1700, în limba latină) de Dimitrie Cantemir a lucrării lui Ieremia Cacavela „Institutio logices ad mentem neotheoricum philosophorum”. A fost descoperit de Gr. Tocilescu în Biblioteca Academiei de Teologie din oraşul Moscova (1877).

Ediție bilingvă română-latină, în traducerea Ioanei Costa, cu un studiu introductiv de Alexandru Surdu și aparat critic și indice de Florentina Nicolae.

 

 

Descriere

Ceea ce lipsește lucrării pentru a deveni și altceva decât un presupus îndreptar cu scopuri strict pedagogice, respectiv pentru a deveni o lucrare de sine stătătoare, un fel de breviar sau de compendiolum de logică, este unitatea de stil a porțiunilor analizate, excluderea repetițiilor tematice (chiar dacă acestea sunt tratate la alt nivel), stabilirea unei proporții judicioase între spațiul acordat problemelor tratate și stabilirea unei poziții unitare (realistă, nominalistă, sau conceptualistă) sau eventual încercarea de a evita soluțiilor care presupun angajarea pe astfel de poziții. Este vorba deci despre ceea ce va încerca să realizeze tânărul principe moldovean Dimitrie Cantemir. – Alexandru Surdu

Informații suplimentare

Anul apariției

Autor

Număr de pagini

ISBN

2055000394343

Format

11×18 cm