Cenzurat: Mircea Eliade în Caiete critice

45 lei

Livrare:

În stoc

Grație Muzeului Național al Literaturii Române, reimprimăm, după 29 de ani, numărul din Caiete critice dedicat  lui Mircea Eliade. Un număr monografic, ce are o istorie complicată în spate.
Am decis, în 1986-1987, să pregătim un număr întreg din Caiete critice dedicat, repet, lui Mircea Eliade. L-am alcătuit, invitând scriitori și critici din toate generațiile și mediile intelectuale, cu opinii – uneori – contradictorii despre literatura lui Eliade. Mă uit, acum, pe sumarul volumului și observ că plaja colaboratorilor este largă, de la Șerban Cioculescu, Edgar Papu, Alexandru Piru și Nicolae Steinhardt, până la Marin Sorescu, Ana Blandiana, Adrian Păunescu și, de aici, la optzeciștii ce tocmai debutaseră – Mircea Nedelciu, Tudor Dumitru Savu, Alexandru Mușina, Radu G. Țeposu, Mircea Mihăeș.
Trimis spre tipar, numărul respectiv din Caiete critice a fost respins de cenzură și revista însăși a fost suspendată, iar apoi pusă sub control strict ideologic. Numărul „Eliade” n-a putut apărea decât în 1990, cu precizările de rigoare, pe care le putem citi la începutul cărții de față. Și pentru că în decembrie 1989 cenzura dispăruse, am putut introduce în sumar și nume pe care în 1987 nu puteam să le includem din motive politice.

Eugen Simion

Anul apariției 2020
Număr de pagini 327