13
iun.

Itinerarii românești, vol. II,
de Victor Ivanovici

52,00 lei

Categorie:

Descriere

…Şi iată că acest periplu n-a luat sfârşit; dar ce periplu se sfârşeşte vreodată chiar când şi-a atins ţinta, ba mai ales atunci? Şi iată că recidivez cu încă o serie de Itinerarii…, la care (spre a pune la încercare răbdarea cititorului) adaug „şi câteva pretexte teoretice”.
Aidoma celor dintâi, şi acestea sunt traseele unui nostos ce nu poate (sau nu vrea) să mai facă deosebirea dintre aproape şi departe, şi în care destinaţia reîntoarcerii este o patrie de limbă, dar deteritorializată.
Pentru a o sublinia poate şi mai apăsat ca în primul volum, n-am ezitat – iar uneori chiar am urmărit – să „exotizez” aceste eseuri – în principiu pe teme româneşti –, în credinţa că aiurea îl pune pe aici într‑o mai justă lumină şi îi relevă adevărata consistenţă.
Cartea cuprinde de asemenea un capitol dedicat diasporei, ca joc între înăuntru şi în afară. Joc pe care textele de tip teoretic, axate pe problematica îngemănată a traducerii şi a comparatisticii, îl fac de bună seamă şi mai explicit.
Bineînţeles, toate acestea sunt mai curând intenţii, dacă nu chiar „dorinţe pioase”. Dar de la a vrea la a putea şi de acolo la a şi făptui, e cale lungă. În ce măsură Itinerariile mele au reuşit să o parcurgă, doar cititorul e îndrituit să se pronunţe.
Îi aştept verdictul.

Victor Ivanovici

Informații suplimentare

Anul apariției

Autor

Număr de pagini