31
ian.

Citind Marele Război. Antologia scriitorilor căzuți,
de Dan Gulea

35,00 lei

Categorie:

Descriere

Conceptul de scriitor folosit aici este unul larg, cuprinzând deopotrivă poziționările în câmpul cultural (articole de opinie, de doctrină politică, socială, literară), precum și conștiința actului scrierii – de pildă, în cazul jurnalelor de front. Astfel spus, scriitorul nu este cel care ficționalizează (eventual evadează din contingent), ci este cel implicat în problemele cetății, cel care se exprimă public.
Cele 37 de nume din această antologie se încadrează în cele două mari tendințe ale epocii: naționalismul și socialismul. Dar, dincolo de ideologie, există și o anumită doză de imprevizibil, caracteristică destinului uman; scriitorii, vocile publice nu pot fi încadrate, disciplinat, sub o etichetă sau alta.
Iar felul în care au murit acești scriitori este legat, în ultimă instanță, de circumstanțele războiului: se moare în linia întâi, la Mărășești; se moare la spital, din cauza tifosului; se moare în fața plutonului de execuție. Alteori, singura soluție e sinuciderea. Sau intervine alienarea mintală, care ține ani îndelungați după sfârșitul războiului. În fine, absența datelor certe în cazul unor autori, precum și angajarea literaturii lor, pot determina încadrarea alături de cei căzuți. (Dan Gulea)

Dan Gulea (n. 1977) este specialist în avangardă și modernism, doctor cum laude al Universității din București. Profesor de română la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Ploiești. A publicat: Castelul din cărți. Sensuri ale „arhitecturii” (2004), Domni, tovarăși, camarazi. O evoluție a avangardei române (2007), Marginaliile avangardelor (2016, desemnată „Cartea Anului” de Filiala București – Critică, Eseistică și Istorie Literară a Uniunii Scriitorilor din România). Autor de literatură didactică.
Interesat de geografia urbană și de istoria locală:Pluviografii. O istorie a culturii române la Ploiești (2012), albumul foto Orașul dispărut. Ploiești (2016, 2017).
Editor al lui I.L. Caragiale (Titircă, Sotirescu și Cia, 2012).
Semnează articole și cronici în presa culturală din țară și este membru al Uniunii Scriitorilor din România.

 

Informații suplimentare

Autor

Anul apariției

Număr de pagini