Primul draft. 9 piese de teatru : 9 autori la debut
de Adriana Bordeanu, Ana Crețu, Tomi Cristin, Ștefan Iancu, Oana Jindiceanu, Vlad Moszojanu, Cosmin Teodor Pană, Carla-Maria Teaha, Adelina Toma
35 lei
În acest volum sunt publicate următoarele piese de teatru: Vin și eu de Adriana Bordeanu, Numai pentru totdeauna de Ana Crețu, E vina ta de Tomi Cristin, Atât cât putem (să vorbim) de Ștefan Iancu, Fetița din debara de Oana Jindiceanu, Of, dragul meu Tususu de Vlad Moszojanu, Paralelipiped de Cosmin Teodor Pană, Om, NeOm de Carla-Maria Teaha, No worries, Cătălincika de Adelina Toma.
În stoc
Cititorul care se va încumeta să citească acest volum va descoperi pe de o parte că textele au emoție, că limbajul este viu, autentic, că subiectele și temele sunt originale, că există situații dramatice și personaje verosimile, iar de pe altă parte va recunoaște un fragment destul de amplu din tabloul societății românești de azi.
Claudiu GogaExperiențele personale ‒ universul cunoscut, asta a fost tema. […] De ce am vrut să comunic experiența asta? Pentru că eu cred, despre toți și despre fiecare în parte, că sunt buni. Și toți ar putea / trebui să scrie în continuare.
Mimi Brănescu
Despre autori:
Adriana Bordeanu este actriță-improvizatoare și trainer de peste 10 ani. S-a dedicat teatrului de improvizație și crede că cea mai mare performanță este că improvizează muzical alături de trupa „Triton”. Predă săptămânal cursuri de impro și crede că fără improvizație ar fi ajuns să înțeleagă mult mai târziu ce înseamnă să fii prezent. Crede că atunci când devii confortabil cu ceea ce ești și cu locul în care te afli, după ce te bucuri, trebuie să pășești din nou în necunoscut și să explorezi acolo unde ți-e frică să te duci.
Ana Crețu s-a născut la București, în 1994. Pasiunea pentru teatru a descoperit-o încă din adolescență. După licență, în 2018, a absolvit un Master în Arta actorului, la U.N.A.T.C. „I. L. Caragiale”, la clasa profesorului Adrian Titieni. Devine actriță în „Trupa fără nume”, fenomen teatral valoros, sub direcția de scenă a regizorului Victor Ioan Frunză, unde debutează cu rolul Duniașa din „Livada de vișini” de Cehov. Sub aceeași direcție artistică urmează un lung șir de spectacole importante și provocatoare.
Tomi Cristin este actor de teatru și film, născut la Brașov, în 1965. În anul 1988, a absolvit Institutul de Teatru de la Târgu Mureș, secția Actorie. Din anul 1988 până în 1990 este actor al Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani. Apoi, în perioada 1990-1994 este actor al Teatrului „Ion Creangă” din București. Din anul 1994 și până în prezent este actor Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București, unde a jucat în zeci de spectacole.
În anul 2015 a absolvit Facultatea de Teologie „Iustinian Patriarhul” din București. De asemenea, este absolvent al studiilor postuniversitare de formare psihopedagogică în vederea certificării competențelor pentru profesia didactică (Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București). Este expert în resurse umane-comunicare și trainer acreditat de către Ministerul Muncii, Familiei și Egalității de Șanse și Ministerul Educației Cercetării și Tineretului. În prezent este doctorand al U.N.A.T.C. „I. L. Caragiale” din București.
Ștefan Iancu s-a născut în 1997, la București. Încă de la vârsta de patru ani, a debutat în industria cinematografică, împărțind platoul de filmare cu actori precum Oscar Isaac în „PU-239” sau Abraham F. Murray în „The Day of the Siege 1683”. Au urmat „Kira Kiralina” în regia lui Dan Pița, unde a interpretat unul dintre rolurile principale, Dragomir.
În teatru, a debutat la Teatrul Metropolis în regia lui Victor Ioan Frunză încă dinainte să termine liceul. A intrat la U.N.A.T.C. „I. L. Caragiale”, în anul 2017. A câștigat premiul Tânără Speranță la Premiile Gopo în anul următor, pentru rolul din „Un Pas în Urma Serafimilor”. Între timp, l-a interpretat pe Felix în serialul britanic „Killing Eve” în primăvara lui 2020.
Și-a continuat cariera teatrală cu roluri la Teatrul Bulandra, în „Azilul de Noapte”, regia Vlad Cristache, și la Teatrul Național din București în spectacolul „Repetiție pentru o lume mai bună”, regia Radu Afrim.
A jucat în cel mai recent film de lungmetraj în regia lui Tudor Giurgiu, „Libertate”.
Oana Jindiceanu s-a născut în 1981, la București. A absolvit cursurile de licență ale Facultății de Teatru, secția Arta Actorului, din cadrul U.N.A.T.C. „I. L. Caragiale”, în anul 2006. De atunci și până în prezent, a activat în postura de actriță independentă, perioadele de lucru alternând cu cele patru concedii de maternitate.
Scrie din perioada adolescenței, când a frecventat cenaclul Săgetătorul. După o lungă pauză, revine la scris în 2021, pe grupul „Ficțiuni Reale”, proiect inițiat de Florin Piersic Jr. și susținut de Liternet.ro, care îi și publică textele.
Vlad Moszojanu s-a născut la Pitești. A absolvit U.N.A.T.C. „I. L. Caragiale”, Facultatea de Teatru, secția actorie, cu licență în anul 2021. După terminarea facultății, pentru o perioadă a lăsat pasiunea pentru scenă, angajându-se la McDonald’s, apoi a fost curier Glovo.
În prezent, lucrează ca regizor tehnic la Teatrul Metropolis.
Cosmin Teodor Pană este actor și dramaturg, născut la București, în 1990. În anul 2012, a absolvit U.N.A.T.C. „I. L. Caragiale” din București, secția Arta Actorului. În anul 2014, absolvă Masterul de Pedagogie, iar în 2020 își susține teza de doctorat cu titlul „Personajul dramatic și identitatea personală în mediul artistic neinstituționalizat”. Din anul 2012 până în anul 2021, este actor independent. Scrie piesele de teatru „Aniversarea” și „Despre iubire sau așa ceva…”, care au fost montate la Teatrul „George Ciprian” din Buzău, și „Singur între lumi”, montată la Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea. În prezent, este actor al Teatrului „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea.
Carla-Maria Teaha este actriță, regizor de film documentar, manager cultural și realizator radio.
A studiat Jurnalismul la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București (FJSC, 2008) și, la scurt timp, Actoria la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, în 203.
La 25 de ani, a devenit director executiv al Undercloud, primul festival de teatru independent din România.
Din 2017, realizează emisiunea #ROZ de la Radio Guerrilla, o emisiune care propune un dialog deschis cu personalități feminine din multiple domenii.
Debutul regizoral și scenaristic al Carlei-Maria Teaha a avut loc în 2023, cu filmul documentar de lungmetraj „De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin”, dedicat poetei Nora Iuga.
Adelina Toma s-a născut în iulie 1989, în Oltenia. Este actriță și improvizatoare, iar în urma atelierului de scriere dramatică „Primul Draft”, coordonat de Mimi Brănescu, a debutat ca dramaturg.
Adelina crede că pe artiști ajungi să îi cunoști cel mai bine prin munca lor, așa că vă invită să îi urmăriți și să îi susțineți pe cei care vă plac și mai ales pe cei aflați la început de drum.
Anul apariției | 2024 |
---|---|
Autor | Adelina Toma, Adriana Bordeanu, Ana Creţu, Carla-Maria Teaha, Cosmin Teodor Pană, Oana Jindiceanu, Ştefan Iancu, Tomi Cristin, Vlad Moszojanu |
Nr. pag. | 378 |
Format | 130 x 200 mm |
ISBN | 978-973-167-687-6 |