Cezar Papacostea – Evoluţia gândirii la greci. Ştefan Zeletin. Viaţa şi opera lui

25 lei

Stoc epuizat

Stoc epuizat

Categorie:

Editura Muzeul Literaturii Române a reeditat și reunit în același volum două dintre textele esențiale scrise de Cezar Papacostea,  Evoluția gândirii la greci (o reelaborare a tezei de doctorat, publicată în 1927) și Ștefan Zeletin. Viața și opera lui (publicată în 1935). Niciunul dintre cele două texte nu a mai fost reeditat până acum.

Evoluția gândirii la greci reprezintă o excepțională lucrare comparatistă, care analizează geneza civilizației elene în contextul vremii, prin raportare la civilizațiile lumii asiatice și a raporturilor pe care aceste mari culturi le stabilesc.

Cea de-a doua carte a volumului este o monografie (bio-bibliografică) pe care Cezar Papacostea i-a dedicat-o prietenului său, Ștefan Zeletin, după dispariția acestuia. Monografia este structurată în trei părți majore: Viața, Opera. Caracterul ei general și câteva însemnări bibliografice și Însemnări bibliografice asupra operei lui Ștefan Zeletin.

„Cunoaşterea valorilor lumii elenice în excepţionala lor varietate şi a semnificaţiei lor ca fenomen de civilizaţie l-a condus pe Cezar Papacostea spre reflecţia asupra înseşi genezei şi a specificului acestei civilizaţii în contextul vremii, îndeosebi în raport cu valorile produse de lumea asiatică, cu care cea greacă s-a aflat îndelung în contact şi confruntare. Din cercetarea comparată a celor două lumi şi din reflecţia inspirată de această investigaţie a rezultat lucrarea istorică de interes excepţional, recunoscută ca atare de contemporani, Evoluţia gândirii la greci. Valorile filozofiei antice, îndeosebi cele transmise de scrierile lui Platon, au fost pentru Cezar Papacostea nu numai o desfătare a intelectului, dar şi un model de inspiraţie în activitatea sa profesională, în modesta sa intervenţie în viaţa politică şi în relaţiile interumane.” (Şerban Papacostea)

Autor Cezar Papacostea
Anul apariției 2015