03
iul.

Totul sau nimic? Despre arta de a-ţi aminti, a uita, a scrie. 11 eseuri
de Ilina Gregori

30,00 lei

În acest volum de eseuri, Ilina Gregori se întoarce la o serie de autori care au preocupat-o de-a lungul timpului, fiecare text fiind intim legat de tema memoriei.

 

Categorie: Etichete: , ,

Descriere

În acest volum de eseuri, Ilina Gregori se întoarce la o serie de autori care au preocupat-o de-a lungul timpului, fiecare eseu din volum fiind intim legat de tema memoriei: „Un singur cuvânt – «dor», «totul», «nimic» – poate conţine o întreagă carte, iar atunci Eliade se poate asocia, de pildă, cu Scott Fitzgerald şi Fernando Pessoa, şi Pessoa cu Patrick Modiano. Câte un nume propriu, pe care îl porți pasiv în memorie de zeci de ani, Vogel, de pildă, se înţelege acum, deodată, şi ca substantiv comun, iar semnificaţia lui îţi aduce în minte o imagine, şi imaginea un tablou, şi aşa, ca în vis, Eliade, de pildă, se leagă de Marc Chagall.” Finețea argumentației critice și  extrema atenție la detalii textuale și extratextuale fac din acest volum un reper bibliografic de neocolit cât privește receptarea autorilor vizați.

 

Despre autoare:

 

Ilina Gregori și-a dat doctoratul în filozofie la Universitatea din Aachen cu lucrarea Maurice Merleau-Ponty şi fenomenologia limbajului (1977), condusă de Walter Biemel. În 1976 a devenit docentă la Universitatea Liberă din Berlinul Occidental, continuându-şi cercetările privitoare la literatura modernă şi la probleme de teorie şi metodologie literară. A publicat numeroase articole în prestigioase reviste academice din Germania, iar după 1990 şi în reviste literare şi filologice din România. A tradus în germană, în colaborare cu H. Hermann, Memoriile lui Mircea Eliade: Erinnerungen 1907-1937 (1987).

Informații suplimentare

Detalii

Categorie: carte

Titlu: Totul sau nimic?

Subtitlu: Despre arta de a-ţi aminti, a uita, a scrie. 11 eseuri

An apariție: 2023

Ediție: I

Tip ediție: broșată

Pagini: 288

Format: 14 x 20 cm

ISBN: 978-973-167-620-3

Domeniu: Eseu

Autor: Ilina Gregori