16
apr.

Identitate românească. Identitate europeană,
Mircea Martin (coordonator)

40,00 lei

Descriere

Deviza pe care am dat-o acestui ciclu de conferințe este următoarea: „Să redevenim ceea ce am fost, să devenim ceea ce suntem: europeni.” Se înțelege de aici că, pentru noi, integrarea europeană este, de fapt, o reintegrare europeană.
Nu urmărim o agendă politică. Privirea noastră țintește durata lungă și nu obiective imediate, probleme constitutive culturii românești, nu excrescențe ale modei intelectuale sau conjuncturi politice. Ne interesează o integrare europeană la care cultura să participe în chipul cel mai activ cu putință, o integrare în urma căreia românitatea să nu mai apară în ochii europenilor doar sub semnul devianței, al exoticului său, în cel mai bun caz, al pitorescului.
După ce de-a lungul aproape întregului secol anterior am vorbit despre specificul național cu fața întoarsă mereu spre un trecut cât mai îndepărtat – din nevoia de legitimare istorică –, este cazul să punem în evidență și valoare sursele și resursele autohtone de europenitate, să examinăm și să reactualizăm tradiția noastră europeană.
Pe scurt, proiectul noastre este unul de reconstrucție identitară.

Mircea Martin

Informații suplimentare

Anul apariției

Număr de pagini

Autor