28
aug.

Avionul de hârtie,
de Costache Olăreanu

16,00 lei

Roman în stil epistolar.
Ediţia de faţă, îngrijită de soţia scriitorului, Mira Olăreanu, completează apariţia din 1983 cu ultimele adnotări ale autorului.

În stoc

Descriere

Roman.
Ediţia îngrijită de soţia scriitorului, Mira Olăreanu, completează apariţia din 1983 cu ultimele adnotări ale autorului.

Despre carte:

„Temperamentul clasic al lui Olăreanu (sugestii în acest sens pot fi desprinse din lecturile inventariate în Ucenic la clasici) l-a îndemnat să reviziteze şi să recicleze, adesea parodic, convenţii literare ieşite din uz. De pildă, reactualizări ale convenţiei literaturii epistolare pot fi găsite în Avionul de hârtie (1983), Dragoste cu vorbe şi copaci sau în Scrisoare despre insule (1999). Într-una dintre paginile de jurnal reproduse în Cvintetul melancoliei poate fi găsit un rezumat aproximativ al romanului Avionul de hârtie, datând din faza de proiect: „Pe drumul de întoarcere mă gândesc la subiectul unui roman de dragoste. Eroul vine la iubita lui, o scoală din somn, ea îl repede (îl anunţase cu puţin timp înainte că nu vrea să-l mai vadă) şi readoarme. Atunci, el ia o bucată de hârtie şi-i scrie: «Iubita mea, ai adormit cum nu se poate mai frumos». Iar tot romanul să nu fie decât această scrisoare, o scrisoare de 200 de pagini.” Cartea, compusă de fapt dintr-o serie de epistole, recuperează în cheie cvasiparodică convenţia romanului epistolar. Discursul îndrăgostit al profesorului care iubeşte o femeie ce îi răspunde prin indiferenţă glisează dinspre sentimental către o ironie precipitată, uitând cu bună-ştiinţă să se mai ia în serios.”

Sursa: crispedia.ro Costache Olăreanu

Informații suplimentare

Autor

Anul apariției