Scrisori către Rose (ediția a 2-a)
de Ion Minulescu

38 lei

Stoc epuizat

Stoc epuizat

Ion Minulescu a fost admirat şi respins deopotrivă pentru că era cu adevărat un Personaj. Contraria pe toată lumea din cauza reacţiilor şi atitudinilor, din cauza pozei de boem ostentativ, a stilului vestimentar „cam ţipător, exuberant, familiar, cu gesturi largi, dezordonate, cu strigăte stridente, năvălind ca un torent” (Victor Eftimiu), fără să însemne că nu era foarte îndrăgit. […] În el convieţuiau poetul, funcţionarul, cetăţeanul responsabil, familistul burghez, prietenul şi boemul.
Disponibilitatea pentru aventură şi succesul pe care îl avea la femei i-au dat curajul şi îndrăzneala ca, în timpul unui spectacol, pe când era director al Teatrului Naţional Bucureşti (a ocupat această funcţie pentru câteva luni, din aprilie până în noiembrie 1926, în paralel cu aceea de director al Artelor în cadrul ministerului), să trimită un bileţel unei tinere roşcate pe care a zărit-o într-o lojă. Minulescu avea atunci 45 de ani. Acesta este începutul unei poveşti de dragoste care a durat, cu suişuri şi coborâşuri, până la moartea poetului.

Nu am reuşit să aflu decât foarte puţine informaţii despre acea femeie din loja Teatrului Naţional. Se numea Rose Kritzmann. Era o evreică minionă, roşcată şi cu mulţi pistrui, trăsături care l-au făcut pe Minulescu să o alinte Coccinella (Buburuză).

Rodica Pop

Rodica Pop (n. 1973) este doctor în filosofie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, consilier superior pe probleme de artă la Direcţia Judeţeană pentru Cultură din Iaşi şi membru coordonator al Centrului de Cercetare Interdisciplinară în Religie, Filosofie şi Ştiinţă de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.
A publicat mai multe studii şi articole în reviste din țară şi din străinătate, face cronică de carte în presă şi la radio. Este autoarea volumelor: Sensuri ale căsătoriei la Platon şi la Sfinţii Părinţi. De la soma la împărtăşirea prin trup, (Editura Doxologia, 2012); Două femei libere. Sensuri ale căutării în opera lui Dostoievski (Editura Fundaţia Academică AXIS, 2013); Ion Minulescu. Scrisori către Rose (Editura Muzeul Literaturii Române Bucureşti, 2018); Iaşi multicultural (Editura AltIaşi, 2019).

Dimensiuni 20 × 13 cm
Anul apariției 2020
Autor Ion Minulescu
Număr de pagini 227