04
feb.

O insulă de clujeni-neclujeni la Cluj. Corespondență Mircea Zaciu – Marian Papahagi,
ediţie îngrijită şi note de Lucia Papahagi

23,00 lei

Descriere

Epistolarul dintre Mircea Zaciu și Marian Papahagi este remarcabil din toate punctele de vedere, dezvăluind publicului o prietenie bazată pe un flux continuu de idei și discuții culturale și literare, documentând o perioadă a dezvoltării marilor proiecte. În paginile volumului găsim redate idealurile celor doi și planurile de viitor, conturarea proiectelor culturale pe care le vor realiza mai târziu, frânturi de imagini din laboratoarele lor de creație. Parcurgerea acestui volum face loc cititorului în spațiul personal al celor două mari personalități ale literaturii române, lăsând să se întrevadă mecanismele gândirii acestora, modul în care se raportează fiecare dintre aceștia la situația politico-socială a României acelor ani, ce efecte are aceasta asupra viziunii lor asupra vieții și culturii.

Volumul este compus dintr-un număr de șaizeci și șapte de scrisori (plasate cronologic în perioada 2 decembrie 1969-6 decembrie 1972, perioadă în care cei doi erau în afara teritoriului României: Marian Papahagi era student bursier în Italia, iar  Mircea Zaciu lector de limba română în Germania).

„În anii 1970-1972 însă, profesorul – afirmat şi recunoscut ca o valoare deja – se afla înaintea marilor întreprinderi literare din ultima parte a vieţii (dicţionarul şi Jurnalul). Ataşat de eminentul lui student Marian Papahagi, plecat la Roma cu o bursă de studiu, el i se confesa cu măsură acestuia, îi împărtăşea impresii de actualitate literară clujeană şi chiar făcea planuri de viitor împreună cu el, încercând să îl încurajeze în direcţia formării ambiţioase pe linie literară şi universitară” (Ovidiu Pecican, Chef de Lucru în „ Apostrof”, anul XXIV, nr 9, 2013, disponibil online la: http://www.revista-apostrof.ro/articole.php?id=2148).